Lite tips

Om blixten slår ned

Ett bra sätt att skydda sin dator och modemet är att koppla in det på en s.k. UPS. Detta är en apparat som skyddar mot blixtnedslag och försörjer datorer och annan elektrisk utrustning med ström tillräckligt länge för att du skall hinna spara det du håller på med och säkert stänga av datorn. Kan se lite olika ut, bilden till höger är bara ett exempel.

UPSer

Priser på Prisjakt.nu

Går det inte så fort som du trodde?

 Så här står det på Telias hemsida:

Trådlös eller trådbunden uppkoppling
Det är bekvämt att surfa via trådlösa hemmanätverk. Nackdelen är att bredbandshastigheten minskar tydligt jämfört med trådbunden uppkoppling. Trådbunden uppkoppling med kabel ger alltid högre hastighet än trådlös uppkoppling och är det bästa sättet att maximera din bredbandshastighet, se bilden nedan.

Placering av routern vid trådlös uppkoppling
Ju närmare du är routern när du surfar, desto högre hastighet. Det kan ibland räcka med att flytta sig en decimeter närmare för att uppnå tydlig förbättring.
Placera routern helst centralt i bostaden och minst en meter ovanför golvet. Ha gärna fri sikt till utrustningen du ska använda och undvik att placera nära vitvaror t ex mikrovågsugn, akvarium eller elektronisk utrustning med bluetooth som riskerar att störa radiosignalen för den trådlösa uppkopplingen.
Undvik placering i skåp, garderober eller bakom tjocka väggar eller murstockar. Prova dig fram genom att vrida routern åt olika håll och testa hastigheten mot t ex Bredbandskollen i olika lägen.

Ansluten utrustning

Den utrustning du använder påverkar och kan t o m sätta begränsningar på vilken hastighet du får ut av bredbandet. Man kan t ex byta till ett modernare nätverkskort i datorn, dock om datorn är av äldre modell är det inte säkert att det hjälper.
Uppdatera din dators operativsystem, töm minnet och uppdatera datorns drivrutiner. En överbelastad dator med sämre prestanda gör att den inte hinner bearbeta internettrafiken och därför kan hastigheten påverkas negativt.
Sök igenom din dator för virus. Om du inte har brandvägg och virusskydd, skaffa det! Det ingår i alla Telias bredband.
Ta bort (om möjligt) förlängningssladdar. För bästa hastighet ska det finnas så få hinder som möjligt på vägen.
Koppla in modemet i det första jacket om du har bredband via telejacket.
Se fler tips i Åtgärdsguide på Bredbandskollen.

Digital-tv
När du har digital-tv kan bredbandshastigheten i vissa fall justeras för att kunna optimera din tv-tjänst. Sänkning av hastigheten sker enbart på den högsta hastigheten på bredband via telejacket för att garantera bildkvaliteten. Vill du optimera högsta hastigheten på bredband via telejacket kan du tillfälligt koppla ur digitalboxen från modemet.
Om du har trådlös TV kan du använda dig av din TG233 för att surfa snabbare trådlöst på 5GHz-bandet. Nätverksnamn och lösenord finner du på etiketten på baksidan av din TG233. Din dator, surfplatta eller telefon måste ha stöd för 5GHz för att detta skall fungera.